Policy för ”Enkel adress till sidan”

I vår EpiServer-lösning finns en möjlighet att skapa en enklare adress till en sida.

Säg att vi exempelvis har sidan http://www.abf.se/Om-ABF/Aktuella-ABF-projekt/ABFs-nationella-projekt-ABF-PRO-akademin/ och man tycker att den adressen är för lång, då kan man skapa en kortare adress som till exempel http://www.abf.se/ABF-PRO-akademin till samma sida.

När det gäller nationella projekt så är det inget problem, men det kan lätt bli problem gällande adresser som många avdelningar skulle vilja använda. Ett exempel skulle kunna vara den enkla adressen http://www.abf.se/kurskatalog. Vilken avdelning ska få använda den till sin marknadsföring?

Det måste finnas en policy som gör det rättvist för alla avdelningar. Vi kan inte ha ”först till kvarn”-principen då det i slutändan kommer att drabba våra besökare och blivande cirkeldeltagare.

Några idéer som har lyfts upp:

Har du några tankar om detta? Hur skulle en enkel och rättvis policy för enkla adresser se ut? Kommentera gärna här!

10 Responses to “Policy för ”Enkel adress till sidan””


 1. 1 Emelie 07 februari 2011 kl. 11:33

  Jag röstar absolut för att ha med avdelningsnamnet i kortadressen: http://www.abf.se/orebrolan/kurskatalog t.ex.

 2. 2 Anne 07 februari 2011 kl. 11:53

  Den här möjligheten är ju jättebra! Det blir ju enklare både för de som lägger in information och för dem som ska ta del av den.

  Jag håller för övrigt med Emelie när det gäller exemplet med kurskatalogen. Det enklaste är nog att ta med avdelningsnamnet. Jag vet inte om storavdelningarna har en gemensam kurskatalog, eller om de har flera. I de fallen kanske det blir lite knepigt, eller så använder man ortsnamnet och inte avdelningsnamnet.

 3. 3 ralph.utbult@abf.se 07 februari 2011 kl. 11:54

  För vår del fngerar det bra med ortsnamnet, t ex http://www.abf.se/gbgkurskatalog. Kan förstå om det är trassligare för andra avdelningar med många orter m m. Vi kan å andra sidan lika gärna använda avdnr (vilket vi gör i någon epostadress redan) – t ex http://www.abf.se/095kurskatalog.
  Jag ser inget hinder för att låta avdelningarna använda både och – det är ju knappast mer förvirrande för besökarna än de långa sökvägarna som vi vill ersätta.

 4. 4 Maria 07 februari 2011 kl. 13:25

  Att ha avdelningsnamnet med är klart bäst, och varför inte på det sättet: http://www.abf.se/gotland/kurskatalog, det är tydligt och logiskt.

 5. 5 Lars Skosgshus 07 februari 2011 kl. 14:10

  Jag tycker som emelie.
  Inte för att jag just nu har en klar ide för hur det ska gå att implementera men jag har en ide.
  http://www.abf.se/avdelning/namet på sidan känns som rätt väg samt att det samtidigt ska gå att använda http://www.avdelning.abf.se/namnet på sidan

  Observera att detta är Lars åsikt inte driftresurs… (det kan vara så att driftresurs håller med…)

 6. 6 Kia Thorén 07 februari 2011 kl. 17:07

  Bra förslag! Bra med policy! Håller med om att avdelningsnamnet är bättre än avdelningsnumret. För vår del vore det även bäst med http://www.abf.se/uppsalalan/studieprogram (alltså att vi inte bara har Uppsala utan även län med…)

 7. 7 ralph.utbult@abf.se 08 februari 2011 kl. 9:27

  Jag är allergisk mot snedstreck, ju färre dess bättre 🙂
  För min del alltså hellre så här, direkt under http://www.abf.se:
  gbg-kurskatalog
  goteborg-kurskatalog
  095kurskatalog
  095-kurskatalog

  Har vi prövat med att använda åäö än? Jag vet att DIY gör det (www.diy.abf.se/göteborg).
  Glömde i mitt förra inlägg att säga att även jag positiv till ett regelverk på området 🙂

 8. 8 uBBE 10 februari 2011 kl. 10:13

  Tänkte på hur det ser ut geografiskt hos oss i Mitt i Lappland. Våran avdelning spänner över åtta kommuner med nio kontor. Utöver detta ett par orter till i varje kommun. ABF Mitt i Lappland´s areal är 42 238 km (skåne län 11027 km2, Sthlm län 6519 km2).Långa avstånd gör att befolkningen sällan har kontakt med mer än ett kontor/kommun. För våran del (och även andras?) skulle nog ortsnamnet funka bäst. ex: http://www.abf.se/Åsele/sida

 9. 9 Michael Sågerås 14 februari 2011 kl. 11:45

  Det bästa hade vart om det fungerat att få respektive orts namn efter abf.se
  T.ex http://www.abf.se/jonkoping eller http://www.abf.se/nassjo på så sätt får varje egen liten ort sin egna hemsideadress. Vi har efterfrågat det här tidigare för som det är idag så tar det en evighet för besökaren att hitta den orten som de eftersöker.


Comments are currently closed.Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 25 andra följare


%d bloggare gillar detta: